Wie koop online cafe racer zegt, moet racen zeggen. De twee zijn inherent met elkaar verbonden: beide maken deel uit van het asfalt, beide verbinden coureurs en hun berijders met een publiek en het resultaat is een soort van hoog-octaan gekkenhuis.

MotoGP is er wereldwijd

Toch hebben deze twee motorfietsen veel te bieden als racemotorfietsen en worden ze zelf voor wedstrijden gebruikt. De MotoGP, een motorraceserie waarvan de geschiedenis teruggaat tot de jaren zestig, is vandaag de dag de meest prominente motorrace. Het is het hoogtepunt van de motorsport. Net als de Formule 1 wordt ook de MotoGP gerund onder de naam van de Fédération Internationale de Motocyclisme.

De FIM is misschien beter bekend om haar vele motorracekampioenschappen over de hele wereld. Kortom, elke belangrijke sport heeft een FIM-equivalent. De FIM regelt ook de enduro en endurocross (een vorm van off-road racen) en is het bestuursorgaan van de moderne wereldkampioenschappen wegracen. Hiertoe behoren het wereldkampioenschap Superbike (de bekendste Britse wegraceserie) en de Moto2 (moto2), een Italiaanse serie die nu ook de Moto3-klasse onder 30 jaar omvat.

MotoGP in de VS

In de VS is de MotoGP opgenomen in de AMA Superbike-serie en worden zowel de Supersport (een versie van grand prix-racen) als de MotoAmerica-serie erkend door de FIM. Aan de ene kant heb je dus het enorme sportimperium van de FIM en aan de andere kant is het open voor de wereld.

Het Superbike-kampioenschap vindt plaats in de VS, de thuisbasis van de bmw k100 cafe racer bike, met rondes op circuits over de hele wereld, waaronder die in het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk. De serie is een uitdaging voor elke machine. Naast racecircuits zijn ook off-roadcircuits – wat de FIM nog steeds motorcrossparcours noemt – niet weg te denken uit de serie. We volgden Andrea Iannone, de onlangs afgezette MotoGP-wereldkampioen.

Binnen een paar ronden reden de motoren van ons weg, om in de volgende bocht van positie te veranderen, maar daar wen je snel aan. Ook Iannone’s tempo veranderde van ronde tot ronde. Hoewel de Moto GP het meest opwindend is – de wagens en moto’s zijn nauw op elkaar afgestemd en volgen een strikt technisch regime – is het niet hetzelfde.