Een citroenboompje is een mooie kamerplant met een exotisch tintje die je in huis haalt. Het voordeel is dat ze een fijne citroengeur door de woning verspreiden en de woning hierdoor lekker tropisch ruikt. Op de juiste kamertemperatuur en op de juiste plek in de woning kun je zelf jouw citroenen laten groeien en plukken zodat deze rijp zijn. Het is een stuk voordeliger en gezonder dan citroenen in de supermarkt te kopen. De citroenen van een citroenboompje zijn namelijk niet bewerkt en puur natuur om in maaltijden en salades te gebruiken bijvoorbeeld. Net als alle fruitbomen kun je jouw eigen fruit oogsten.

Plaats en maten van een citroenboompje

Een citroenboompje heeft een goede standplaats nodig. Hij moet vooral niet op de tocht staan. Hij kan met wat beschutting zowel binnen als buiten staan in een goede pot of in de grond worden geplaatst. Met wat bemesting en water kan het boompje lang meegaan. Het onderhoud is dus eenvoudig. Het boompje kan winters overleven mits het niet al te koud is. Uiteraard kun je dan denken aan een fruitkas die opwarmt door zonlicht. Er zijn verschillende soorten citroenbomen te koop zoals een citroenkaviaar, gewone citroenboom in diverse formaten. Een kleine boom moet nog groeien. Dat gaat vrij snel. De meeste citroenbomen halen ongeveer 250cm aan hoogte. In de verkoop zijn ze voor 160 cm te koop, 120cm en 250cm. Hoe groter, hoe prijziger de boom uiteraard.

Verzorging

Een citroenboompje kan in zon en halfschaduw worden geplaatst en het liefst bij temperaturen van uiterst 10 graden boven nul of hoger. Wel zijn ze winterhard ondanks hun exotische afkomst als ze in een pot worden geplaatst. Ze kunnen dan tot temperaturen van -1 tot -3 verdragen. Bij voorkeur moeten ze niet buiten staan bij vorst. In de zomermaanden moeten ze worden bemest en dit moet ongeveer eens per twee maanden. Ook moeten ze voldoende water krijgen in zomermaanden en eens per jaar worden gesnoeid.