Voor wie is het risico van transport?

Tijdens het transport van bijvoorbeeld goederen of machines is er erg veel wat mis kan gaan. Mocht er tijdens het transport iets gebeuren met de goederen, is dit vervelend voor de ontvanger maar minstens net zo vervelend voor de vervoerder en de afzender. Hoewel het dus voor alle partijen zeer vervelend is als er wat mis gaat, blijft de vraag: wie is aansprakelijk voor welk aspect en hoe verzeker je jezelf hier het beste tegen? Een manier om je te wapenen tegen potentiële fouten is het vastleggen van de leveringsconditie in een incoterm, de kamer van koophandel stelt deze op en legt hierin vast wie er voor wat en op welk moment aansprakelijk is.

Aansprakelijkheid van de vervoerder

De vervoerder van de goederen moet natuurlijk zijn uiterste best doen om de goederen te leveren in de staat waarin hij ze ontvangen heeft. Gebeurd er tijdens het vervoeren iets met de staat van de goederen, dan moet de vervoerder deze schade vergoeden. De vervoerder is echter niet altijd aansprakelijk voor deze schade of hij is bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag aansprakelijk. Ook kan het voorkomen dat de vervoerder simpelweg niet in staat is om de schade te vergoeden. Ook kan het nog voorkomen dat de goederen niet binnen de afgesproken tijd geleverd worden. Maar hoe verzeker jij je als ontvanger nou tegen deze zaken? En is het wel te verzekeren?

Verzekeren van transportrisico’s

Stel je voor, je bent een bedrijf dat telefoons verkoopt. Jij koopt deze telefoons in China bij een grote leverancier, maar er gaat iets mis en de telefoons komen beschadigd aan in Nederland. Het is dan zeer vervelend om deze schade te gaan verhalen op een Chinees bedrijf. Gelukkig kan je jezelf als ondernemer verzekeren tegen dit soort praktijken door middel van een transportverzekering. Je verzekeraar neemt dan al het werk van de schadeclaim op zich waardoor jij niet hoeft te onderhandelen of achter een Chinees bedrijf moet aanbellen. Een transportverzekering zorgt dus voor een minder ingewikkelde situatie mocht er iets gebeuren met je goederen.