De verschillende soorten slijpers

4 gereedschap

Als je regelmatig gereedschap gebruikt met scherpe randen zoals messen, snoeischaren of bijlen dan heb je vast ook wel is gebruik gemaakt van een slijper. Een slijper kan worden gebruikt om metaal of hout te slijpen. Het apparaat is elektronisch en slijpt door middel van slijpstenen. Deze stenen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Het gebruiken van een slijper is essentieel voor goed gereedschap. Met bot gereedschap kan de klus zomaar twee keer zo lang duren. Er zijn veel verschillende soorten slijpers zoals bijvoorbeeld de haakse slijper. Welke soorten zijn er nog meer? Dat zal hieronder worden besproken.

Wat is een haakse slijper?

De haakse slijper is een handslijpmachine. Hierbij staat de slijpschijf haak op de motor, hier komt dan ook de naam vandaan. Deze slijper is een veelzijdig onderdeel van de gemiddelde gereedschapskist en is dan ook essentieel voor elke klusser. Niet alleen kan het worden gebruikt om ander gereedschap scherper te maken. Daarbij kan je ook bijvoorbeeld plaatstaal doorslijpen of inslijpen. Het is ook mogelijk om een andere schijf te monteren en hiermee kan je polijsten, borstelen en afbramen. Er zijn verschillende diameters voor de slijpschijven te koop. Gemiddeld is 115 tot 125 millimeter voldoende. De meest verkochte slijper van dit type is de slijper die werkt met een accu.

Overige soorten slijpers

Behalve een haakse slijper zijn er ook andere types te koop. Ten eerste is er de rechte slijper. Dit is een precisiegereedschap voor zaken zoals frezen, slijpen of polijsten. Ten tweede is er de tafelslijpmachine. Dit is een grote slijpmachine en wordt hierdoor ook wel de werkbankslijpmachine genoemd. Deze wordt vooral gebruikt om gereedschap aan te scherpen. Dan is er de polijstmachine, deze werkt hetzelfde als de haakse slijper. Het enige verschil is dat de polijstmachine ook een rubberen zool heeft waarop een poets-, polijst- of schuurschijf kan worden bevestigt. Bandschuurmachines